2016 was een goed jaar voor zonnepanelen eigenaren

Waarom? Omdat de opbrengst van zonnepanelen 9 procent hoger was dan de opbrengst in een gemiddeld jaar. Het aantal zonuren én de zoninstraling waren in 2016 weer hoger dan in voorgaande jaren, en dat is goed nieuws voor mensen die zonnepanelen op het dak hebben liggen. Bovenstaande gegevens blijken uit berekeningen van Milieu Centraal, met gegevens van Siderea en het KNMI.

Hoeveel zonuren waren er dan in 2016?

Het afgelopen jaar waren er ongeveer 1860 zonuren. Dat is 220 uur meer dan het aantal zonuren in een gemiddeld jaar. Stel, je hebt 10 zonnepanelen op je dak liggen met een totaalvermogen van 2.600 wattpiek (met optimale plaatsing). In dat geval betekent het dat je in 2016 215 kWh meer hebt opgewekt dan in een gemiddeld jaar. Dat is snel verdiend toch?

Ook de zoninstraling is van invloed

aantal zonuren 2016Niet alleen het aantal zonuren heeft een invloed op de opbrengst van zonnepanelen, ook de zoninstraling is hierbij belangrijk. Simpel gezegd: hoeveel kracht had de zon? Het KNMI en Siderea zochten het uit en kwamen tot de volgende conclusie: in 2016 was de landelijk gemiddelde zoninstraling 7 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Dit wordt veroorzaakt doordat er minder fijnstof in de atmosfeer boven Europa is. Door fijnstof wordt de zonnestraling namelijk tegengehouden. Hoe minder fijnstof, hoe meer zoninstraling.

Bron: Groene Courant

Bezoek onze zonnepanelen informatieavond

Denk je ook na over het aanschaffen van zonnepanelen? Het is belangrijk om je goed te laten informeren. Wij organiseren ieder laatste donderdag van de maand een vrijblijvende zonnepanelen informatieavond. Wil je graag direct meer weten? Neem dan contact met ons op.

  • iso-9001
  • iso-9001
  • VCA 2 sterren tenten solar

   

Delen