Zonnepanelen rendement berekenen

Investeren in zonnepanelen is een duurzame keuze, daarnaast leveren zonnepanelen ook geld op. Een vergelijking; investeren in in zonnepanelen is aantrekkelijker dan het zetten geld op de bank. Hoeveel rendement de panelen op uw dak opleveren is o.a. afhankelijk van de ligging van de woning. Wilt u berekenen hoeveel rendement uw zonnepanelen opleveren? Doe de check!

Snel te berekenen met een handig formule

Om de opbrengst van de zonnepanelen te kunnen achterhalen, is het raadzaam om gebruik te maken van een handige formule:

Totale vermogen in Wp x Instralingsfactor x Verliesfactor = Opbrengst

Hierbij is het totale vermogen in Wp een vermenigvuldiging van het aantal panelen keer het vermogen van een paneel. De instralingsfactor is afhankelijk van de stralingsterkte van de zon, deze verschilt per dag, tijdstip en tijd van het jaar. In Nederland wordt daarom over het algemeen een gemiddelde van 85% of 0,85 gebruikt. De verliesfactor is een procentueel kengetal dat aangeeft hoeveel verlies een zonnepanelen systeem aan instraling mist, omdat de kijkhoek van de panelen en de helling van het dak afwijkt van de optimale instralingsfactor. Om de verliesfactor te kunnen bepalen, dien je de hellingshoek en de kijkhoek van het dak te weten. Met behulp van deze twee kan volgens de onderstaande tabel van Hespul de verliesfactor worden bepaalt.

Zonnepanelen Rendement Berekenen Tabel Hespul 2

Berekenen via online tools

De bovenstaande formule is handig, maar het vergt nogal wat tijd om het uit te rekenen. Op het internet zijn er daarentegen genoeg websites waar u het rendement van uw panelen kunt berekenen. Een goede manier is via de website van Zonatlas.nl. Bij deze instantie zijn veel gemeenten aangesloten en de website geeft zodoende een betrouwbare schatting. Doordat de site over kadasterkaarten van gemeenten beschikt, wordt er aangegeven waar de zonnepanelen het best tot hun recht komen. Bereken het zelf.

Uiteraard kunnen wij u ook helpen bij het berekenen van het rendement van zonnepanelen. Vraag hiervoor geheel vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op.

  • iso-9001
  • iso-9001
  • VCA 2 sterren tenten solar

   

Delen