Zonnepanelen salderen 2017

Wat is ‘salderen’ en hoe werkt dit?

Met zonnepanelen wek je stroom op. Deze stroom kun je direct gebruiken in je eigen huis. Het komt voor dat je op bepaalde moment meer stroom opwekt, dan je op dat moment daadwerkelijk gebruikt. Deze stroom kun je salderen. Salderen houdt in dat de stroom die je niet direct zelf gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Een voorbeeld: 's middags schijnt de zon, maar jij gebruikt op dat moment geen of minder stroom dan je opwekt. Deze opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. 's Avonds wanneer de zonnepanelen installatie geen of minder stroom opwekt, kun jij weer energie afnemen van het elektriciteitsnet. Dit wordt verrekend met de door jou teruggeleverde energie.

Salderen: vanaf 2017 een nieuwe regeling

De kans bestaat dat de salderingswet, zoals deze nu bestaat zal veranderen. Het is zeker dat de wet in de huidige vorm nog tot 2020 zal bestaan. Vanaf 2017 zal er een nieuwe regeling worden ontwikkeld, welke in 2020 zal ingaan. Hoe die regeling eruit zal komen te zien, is nog niet bekend. Wel zal het uitgangspunt blijven dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven. Er vanuit gaande dat de salderingswet nog tot 2020 zal blijven bestaan, is het nu een aantrekkelijke tijd om nog te kiezen voor zonnepanelen, tot die tijd profiteer je nog van de voordelen en verklein je de terugverdientijd.

De toekomst van saldering

salderen 2017Half december 2016 werd de motie van Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) aangenomen om de salderingsregeling te continueren of te verbeteren. Dit is goed nieuws, echter is het staatsrechelijk nog steeds mogelijk dat het kabinet een aangenomen motie naast zich neerlegt. Minister Kamp stuurde de Tweede Kamer begin januari 2017 het evaluatierapport 'de historische impact van salderen'. De minister wil in het voorjaar van 2017 een kabinetsbesluit nemen over de toekomst van het salderen. In oktober van 2016 startte minister Kamp al met de evaluatie van de salderingsregeling, daaruit kwam naar voren dat de salderingsregeling de Nederlandse staat in 2015 slechts 77 miljoen euro heeft gekost. In het voorjaar zal dus een beslissing gemaakt worden over de toekomst van de salderingsregeling. (bron: Solar Magazine)

Salderingsregeling verlengs tot 2023

In juli 2017 maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken bekend dat de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 is verlengd. Concreet betekent dit dat particulieren tot die tijd hetzelfde tarief blijven krijgen voor de zonnestroom die ze aan het energienet leveren. Tot 2023 ontvangen particulieren evenveel voor de stroom die ze met hun zonnepanelen leveren, als dat ze betalen voor de stroom die ze verbruiken. Minister Kamp stemt hiermee in met de wens van de Tweede Kamer om de salderingsregeling tot 2023 te verlengen. Daarvoor waren er plannen om het tarief per 2020 te verlagen.

Meer weten?

Wil je meer weten over salderen of de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

  • iso-9001
  • iso-9001
  • VCA 2 sterren tenten solar

   

Delen