Zonnepanelen: van Wp naar kWh

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van alle zaken omtrent energie en elektriciteit. Termen als Wp en kWh zul je vaak tegengekomen wanneer het gaat over zonnepanelen en zonne-energie. Maar wat is het verschil tussen deze twee termen en wat moet je hierover weten voor het aanschaffen van zonnepanelen? Wij leggen het je uit.

Wat is kWh?

De eenheid kWh wordt gebruikt om aan te geven hoeveel elektriciteit (in Watt) je gebruikt of opwekt. Omdat het over grote aantallen gaat, wordt er om het energiegebruik van bijvoorbeeld een gezin, op jaarbasis uit te drukken gesprokken over Kilo-Watt-uur (kWh). 1 kilo-Watt staat gelijk aan 1.000 Watt. Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt ongeveer 3500 kWh op jaarbasis. Hoeveel je betaalt voor 1 kWh wordt bepaald door je energieleverancier. Op dit moment is de gemiddelde prijs van 1 kWh 20 cent (prijspeil 2018 volgens Milieucentraal). Wanneer je niet meer afhankelijk wilt zijn van de prijs van je energieleverancier, kunt je je energie (voor een groot deel) zelf opwekken via zonnepanelen. Hoewel de efficiëntie van de zonnepanelen op de markt sterk kan verschillen, wekt een gemiddeld zonnepaneel per jaar ongeveer 120 kWh op.

Wat is Wp?

Zoals bekend is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die het opvangt. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp, wat staat voor wattpiek. De hoeveelheid wattpiek van een paneel staat voor de opbrengst in de meest ideale omstandigheden. Dus wanneer de ligging precies goed is en er veel zonlicht op het paneel schijnt. Hierdoor betekent het niet automatisch dat een paneel van 200Wp ook daadwerkelijk 200Wp oplevert.

Omrekenfactor: van Wp naar kWh

De daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is echter wel eenvoudig te berekenen via de omrekenfactor voor Nederland: 0,85 (gebaseerd op het aantal zonuren en lichtintensiteit). Een paneel van 200Wp heeft dus een opbrengst van 170 kWh per jaar (=200Wp x 0,85). Op deze manier bereken je dus eenvoudig je energieverbruik van Wp naar kWh. Leveranciers van zonnepanelen vermelden bij de panelen altijd het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh). Wil jij graag zonnepanelen aanschaffen en wil je hiervoor een gepast advies ontvangen? Wij helpen je graag. Bel ons: 0544 - 35 33 48 of vraag een offerte aan.

112 zonnepanelen tenten solar lichtenvoorde 10

De vestiging van Tenten Solar in Lichtenvoorde

Over Tenten Solar

Tenten Solar Zonnepanelen is dé specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonnepanelen. Ons groothandelbedrijf in zonnepanelen is ontstaan vanuit Tenten Elektro-Installatie, dat in 1999 is opgericht. Vanaf 2009 is Tenten Solar Zonnepanelen fulltime bezig met zonne-energie.

We beseffen ons goed dat zonne-energie een specialistisch vakgebied is, daarom ontzorgen we je graag. We geven je een maatwerk advies voor je duurzame investering in zonnepanelen. Onze professionele installateurs kunnen daarnaast ook de installatie voor je verzorgen. Ook kunnen we je adviseren op het gebied van subsidies, BTW compensatie en andere fiscale aspecten.

We zijn gevestigd in Lichtenvoorde, maar hebben door ons gecertificeerde uitvoerende solarpartners in heel Nederland. Hierdoor kunnen wij een landelijke dekking op het gebied van zonnepanelen aanbieden. Op onderstaande kaart ziet u een overzicht van referenties van zonnepanelen door heel Nederland die wij hebben gerealiseerd.

  • iso-9001
  • iso-9001
  • VCA 2 sterren tenten solar

   

Delen